perjantai 18. syyskuuta 2015

Rundi!

PPR - PikkuPoikaRundi - meillä vain Rundi tuli ilahduttamaan meidän arkea "vähäksi aikaa" Somerolta. Olen jo jonkun aikaa valitellut, miten kiva olisi jos Grimmillä olisi kaverikoira. Harmillisesti kuitenkin aika on ihan liian aikainen pennun ottamiseen. Somerolla käydessäni Marika vihjaisi, että Rundi voisi lähteä opettelemaan kaupunkilaiskoiran elämää, joten tässä sitä ollaan, Rundi tuli taloon!

Rundi!
Rundi on vuoden ikäinen Grimmin serkkupoika. Koska tiesin, että sukuunsa tulleella poikasella on yhtä rautaiset hermot kuin Grimmilläkin ja myöskin yhtä hyvä huumorintaju, en epäillyt hetkeäkään etteikö pojat tulisi hienosti juttuun. 

Yhdessä leikitään...
...ja yhdessä voidaan nukkuakin
Aamutunnelmat. Grimm ei arvosta kameroita ja Rundi on ihan itsensä näköinen. :D
Rundin kanssa on tullut todettua myös tosiasia, että jos koiralla on hyvät hermot, ei siltä mitään puutu. Maalaispoika tuotiin rivitalolähiöön aktiivisesti harrastavan koiran kaveriksi, mutta eipä ole Rundin päätä paljoa huipannut. Mitään se ei pelkää, mitään se ei kummemmin ihmettele ja mitään se ei kyseenalaista (ellei luoksetuloa lasketa :D). Tyyppi ei ole vissiin koskaan ennen kävellyt edes asfalttitiellä, saatikka nähnyt pyöräilijöitä, mopoja tai kaupan valomainosta, mutta niin se vaan on täällä meillä kuin kotonaan. Uskomaton jätkän pätkä. :)

Yhteiseen taipaleeseen meinasi tulla pieni ruttu heti alkuunsa kun tiistaina tulin töistä kotiin vain huomatakseni, että Rundi (näin uskon) oli tyhjentänyt keittiönpöydän lattialle, mukana mm. läppäri ja muuta kivaa sälää. Onneksi läppäri toimii, vain hiiren johto oli purtu poikki. Siitä lähtien Rundi on ollut portin takana työpäivät ja olen jättänyt sille hurjan määrän luita, kartonkipakkauksia ym. pureskeltavia ajan kuluksi. Vuoden ikäiselle energiselle koiralle mahtaa olla aikamoinen muutos joutua yhtä-äkkiä olemaan työpäivät sisällä nukkumassa kun on koko elämänsä tottunut humppaamaan maalla. Mutta hyvin on tottunut, tuhoilut olivat ainakin tällä erää siinä.

Rundi on käynyt muutaman kerran lampailla, mutta muuten sitä ei ole kouluteltu. Me ollaan muutaman kerran leikitty ja tänään käytiin ekaa kertaa hallillakin. Yllättävän kivasti se lähtee leikkimään ihmisen kanssa. Leikkii yhtä hyvin leluilla kuin myös pelkästään minun kanssa pelaten, ei siis haittaa jos unohdan lelut kotiin, lähtee kyllä mukaan leikkiin silti. 

Mitään temppuja en ole sille opettanut, ainoastaan luoksetuloa vahvistan päivittäin. Siinä onkin siinä mielessä hommaa, koska Rundilla on kuulemani mukaan Somerolla oikein fanijoukko joka sitä rapsuttelee, joten Rundi kyllä rakastaa ihmisiä ja myös muita koiria. Edistystä on kuitenkin viikon aikana selvästi tapahtunut, joten täytyy olla luottavainen. Minähän en harrasta minkäänlaista hihnalenkkeilyä, eikä Grimm ole hihnaa nähnytkään varmasti viikkoihin, joten myös Rundi on suurimman osan ajasta irti (paitsi pyöräteillä) vaikka luoksetulo ei täydellinen olekaan. 

Rundi on siis meillä "lainassa", eikä tullut jäädäkseen, mutta ihan parissa viikossa tai kuukaudessakaan ei taida noin kiva kaveri meiltä pois päästä. Katsotaan mitä me yhdessä keksitään ja mihin kaikkeen ryhdytään. Jos meillä molemmilla rahkeet riittää niin kyllähän hälle jotain tokohumppaa tarjotaan pureksittavaksi, mutta kaikki aikanaan :)

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Eka tokokoe

Ajeltiin lauantaina Kuopioon Viiksi-Areenalle meidän molempien ekaan viralliseen tokokokeeseen. Tuomarina toimi Kaisa Poutanen. Koe oli samalla Pohjois-Savon piirinmestaruuskoe, johon osallistuttiin Grimmin kanssa VarPSin joukkueessa. Ennen koetta ei jännittänyt, mutta voi hyvänen aika että kehässä sitten jännittikin ihan karmeen paljon, huh.


Paikkamakuu 9. Grimm kyttäili hallissa lentäviä kärpäsiä ja minä yritin murhaavasti tuijottaa koiraa koko paikkiksen ajan, että se luopuisi saalistusaikeistaan. Perusasentoon nousuun tuplakäsky, koska kärpänen oli edelleen hollilla..
Seuraaminen 10. Tätä sain kuin sainkin korjattua hieman mölleistä. Edelleen alkaa keulia puolessa välin kun yrittää niin kovaa.
Liikkeestä maahanmeno 10. Ei ollut yhtä hyvä kun mölleissä. Olosuhteista johtuen tiesin kyllä ettei tule olemaan salamana maassa, joten ei yllättänyt.
Luoksetulo 9. Pääsi yllättämään kun käännyin ja koira harottaa miten sattuu. Vissiin anaalit räjähti noilla paikkeilla, jatkohumua seurasi kaukoissa...
Kapulan pito 10. Tuomari kävi nauramaan kun Grimm katsoi häntä kapula suussaan.
Kaukot 8. Tässä sitä anaalien(?) ihmettelyä suuremmalla kaavalla...Hienoa että kuitenkin teki ja kuunteli, hyvä Grimm!
Hyppy 10. Eipä mittää, istui, hyppäsi ja tuli.
Kokonaisvaikutus 9. Tuomari tykkäsi Grimmistä, sanoi että liikkeet osaatte niin hyvin että ylempiin luokkiin vaan ja sassiin.

Yhteensä siis ALO1 187 pistettä. Samalla voitettiin piirinmestaruus-kultaa VarPSin joukkueessa. Hyvä meijän joukkue (kuva alla)!

Minä&Grimm, Outi&Reaper, Reija&Redo ja Satu&Titti ja Piu
Perinteinen mitali-/palkintopönötys
Halli näyttäisi olevan vanha kasvihuone, joten lämpöä piisasi enemmän kuin tarpeeksi. Pisteitä meillä ei lähtenyt osaamattomuuden vuoksi yhtään, siihen olen tosi tyytyväinen. Paikkiksen jälkeen olin hieman synkissä tunnelmissa, mutta onneksi treenikaverit potkivat (kirjaimellisesti) perseelle ja sieltä sitä taas noustiin. Kiitti tyypit, kannustus on aina tärkeetä!

Videolta näkyy treenattavia asioita, mm. liikkeiden välit, niille on nyt tehtävä jotain. Mutta tyytyväinen olen, tyytyväinen koiraan, (aika) tyytyväinen omaan käytökseen, tyytyväinen meidän osaamistasoon ja tyytyväinen siihen, että on saanut treenata kivassa porukassa, joka on auttanut eteenpäin. 

Seuraaviin kokeisiin ei ole kiire. Treenaillaan rauhassa liikkeet kuosiin ja kokeeseen voisi ajatella menevänsä joulu-helmikuussa nyt kun huomattiin, että näihin ei kuole. ;)

Samana päivänä Grimmin äitimuori Wenja ja kämppis Jymy pääsivät paimennuksen SM-kisojen finaaliin! Onnea vielä Marika!

lauantai 5. syyskuuta 2015

Tokomöllit

Käytiin torstaina Varkaudessa mölleissä. Homma lähti kivasti lapasesta jo heti halliin tullessa. Avo-luokka oli juuri loppunut kun toin Grimmin halliin. Se oli hihnassa, mutta hihna roikkui maassa, koska eihän hihnalla ole meidän elämässä mitään virkaa ollut koskaan. Grimm bongasi heti keskellä kehää ison merkkikartion, hyppäsi paikoiltaan väliaidan yli kehään ja lähti viilettämään hirmuista kyytiä kohti kartiota aikomuksenaan palkata itsensä hienolla törpön kierrolla. Kiltti koira kuitenkin tuli heti rääkäistessäni takaisin samaa reittiä kiertämättä kartiota aivan liekeissä "Näätkö, siellä se on, mennään!". Pidin tukevalla otteella hihnasta kiinni paikkamakuun alkuun saakka...

On normaalia, että Grimmiä täytyy pitää esim. tokohypyn läheisyydessä käskyn alla, muuten se käy sen leiskauttamassa ihan vaan kun on niin kivaa. Videolla näkyy, että Grimm bongaa luoksetulon jälkeen putken A-esteen alla. Ei ole mitään merkitystä, että putki on rytyssä. Sen toinen pää näkyy, joten mieli halajaa sinne sisään. Grimm on juossut kerran hallissa seinän vierellä olevaan putkeen, jonka toinen pää oli taitettuna seinää päin. Jep, ei tarvi montaa kertaa arvata miten siinä kävi. Ei ainakaan pimeys pelota. :D Olkaa siis huolellisia kun laittelette hallissa ylimääräisiä putkia seinustoille, treeneissä voi olla putkihullu koira, jonka päätä ei ajatukset vaivaa kun se putken pään näkee. Parin seuraavan liikkeen välillä saankin sitten veivata sitä perusasentoon kun koiralla on ihan muut mielessä.


Paljonhan siellä on korjattavaa, kaikkea ei toki ehditä saada kuntoon ennen kisoja, mutta tässäpä huomioita tulevia treenejä varten.

Seuraaminen on aika ruman näköistä edelleen, painaa ja poikittaa ja tämähän aiheuttaa mm. liikkeestä maahanmenossa vinoon jäämisen. Eipä tälle tähän hätään hirmusia ehdi tehdä, mutta toivottavasti jotain kuitenkin. Temponvaihteluihin olen tyytyväinen, niissä seuraa kivasti.

Seuraamista ollaan korjailtu muistuttelemalla, että koiran tulee seurata vasenta jalkaa. Jos vain oikea liikkuu, vasemman pysyessä paikallaan, ei koira saa lähteä liikkeeseen mukaan. Lisäksi olen tehnyt perusasennossa kumartelua. En siis itse liiku, kumarrun vain eteenpäin ja tähänkään liikkeeseen koira ei saa lähteä mukaan. Näistä sain huomautella yllättävän monta kertaa, ennen kuin hoksasi. Lisäksi ollaan tehty "oikealle käännös seis" muutaman askeleen seuruun jälkeen. Täytyy nyt palkkailla sitä vain suoraan vasemmalle, josko tuo painaminen sillä helpottuisi.

Liikkeiden välit. Edelleen minä veivaan ja vatkaan, enkä vaan vaadi koiraa perusasentoon, huh huh. :D Jos tulevaisuudessa jää haaveilemaan noita putkia, niin täytyy varmaan huomauttaa asiasta.

Luoksetulossa Grimm on taas alkanu kaartaa, en varmastikaan tehnyt tarpeeksi kauan siivekkeen kanssa tai lelun taakse viskaamista. Noita siis luvassa tulevissa treeneissä.

Kapulan pidossa oma moka, että jäin liian kauas koirasta ja se joutui loikkaamaan minua kohti ottaakseen kapulan, muuten siisti.

Sitten se hyppy...Tässä näkyi kuinka ohjaaja jäätyy koetilanteessa. Ei missään nimessä olisi pitänyt antaa koiran hypätä, mutta aivot raksahti päälle vasta siinä kohtaa kun se oli jo tulossa. Tuo ennakointihan ei ole Grimmille uutta, sitä ei vaan ole taas hetkeen treenattu, joten saan potkaista ihan omaan nilkkaani tässäkin. Kivasti ennakoi tänään treeneissä myös luoksetuloa, joten kyllä tuolle porsastelulle on laitettava välitön piste.

Paikkamakuu oli siisti, jätti liikkurin huomiotta ja tipahti kivasti kerralla maahan, sekä nousi tassuttamatta (muistaakseni) ylös, edistystä.

Kaukoihin olen hitsin tyytyväinen, ne on menneet eteenpäin, samoin sosiaalinen palkka.

Minna oli suopea tuomari ja antoi meille 196 pistettä. Kaiken kaikkiaan jäi tosi hyvä mieli. Jännitin hirmuisesti paikkamakuussa, mutta yksilöliikkeissä en enää ihan niin paljoa. Tosin kisapaikkana oli tuttu treenihalli ja treenikaverit ympärillä, joten se varmasti auttoi.