sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Pyjamabanaanit irtoilee

Pyjamabanaanit pituusjärjestyksessä
Tällaisella kokoonpanolla vietettiin yksi perjantai-ilta pari viikkoa sitten. Ihan parasta sanoo Grimm. :D Pojat olivat siis illan hoidossa ja olipa meillä mukavaa. Yhden koiran omistajana on huippua saada välillä koiratäydennystä Grimmin seuraksi. Vielä kun hoitopojat ovat kauniisti käyttäytyviä, lenkillä irti pidettäviä ja jaksavat leikkiä puuceen kanssa pitkin iltaa, niin mikäs niitä on katsellessa.

Grimm on ihan uskomattoman huomioon ottava muita koiria kohtaan. Yhtään ei tarvinnut varoa tai olla huolissaan kun 4kk pikkusheltti ja 9kk junnubc painelivat pitkin kankaita. Grimm ei kertaakaan kaatanut Leeviä, ei juossut sen yli tai ollut muutenkaan kovakourainen ja antoi pikkupennun "voittaa" leikeissä ja kiipeillä päällään. Samalla huomioon ottavuudella Grimm kohtelee myös vanhuskoiria, ei koskaan mene niiden iholle tai muutenkaan ärsytä vanhuksia.


Grimmin perusilme

Leevin nätti nassu
Roopen vähintään yhtä komea puikkonokka
Yksi vahinkokin iltaan mahtui. Leevi 4kk oli lirauttanut matolle huomaamattani ja Grimm "olen nuorimies" 9kk lirautti niin ikään huomaamattani keittiönkaapin ovelle yrittäessään kusaista Leevin jättämään lätäkköön. Huoooooh. Noh, tämähän on normaalia nuoren uroksen käytöstä kun hormonit heräilevät. Täytynee vahtia hieman tarkemmin mikäli meille vielä pentuja tulee hoitoon. :D

Grimm osoitti myös hurjaa mielenkypsyyttä pitämällä Leeville luu- ja lelukoulua. Leevi pentuleijona rähisi hurjasti Grimmille saatuaan haltuunsa herkullisen ydinluun ja suojeli aarrettaan kaikin keinoin. Grimm otti luun tyynen rauhallisesti Leeviltä pois, söi sitä näennäisesti minuutin, jätti luun ja poistui itse vähän matkan päähän. Leevi syöksyi ajakkana paikalle ja yritti kaapata herkun, mutta joka kerta Grimm esti sen. Ei murissut, eikä näyttänyt hampaitaan, vaan yksinkertaisella valesyöksyllä kertoi Leeville, että sinulla ei ole luuhun oikeutta koska et osaa sen kanssa käyttäytyä. Hetkeen Leevillä ei ollut oikeutta ottaa mitään leluja tai luita lattialta. Kun pikkuLeevi masentui ja luopui luun tavoittelusta, Grimm antoi pennun ottaa se ja kaikki olivat taas onnellisia. :) Sama tosin toistettiin myöhemmin illalla kun Leevin kultainen käytöskirja unohtui taas luun lumoissa. Eipä voi muuta sanoa kuin että on minulla aika hurjan pätevä ja varhaiskypsä koira! Ihan mahtavaa oli seurata Grimmin kärsivällisyyttä pikkuriiviötä kohtaan. <3

Tänään käytiin samojen tyyppien kanssa reenailemassa irtoilemista, etenemistä ja hypyn hakemista. Ihan tosi hyvät treenit ja sain vähintään yhtä hyvät neuvot, joilla jatkaa nyt Grimmin alkuopetusta agilitya ajatellen! Rimpukin oli eripätevä, irtoili, eteni ja haki hyppyä edestä ja takaa. Ihan tosi kiinnihän se on minun kädessä, eikä kestä tällä hetkellä yhtään minun liikettä, mutta näitäpä sitä treenaillaan tästä eteenpäin.

torstai 18. syyskuuta 2014

Putkihullu

Eilen käytiin aksaamassa meidän pienryhmässä. Käytän siis nämä pari viimeistä treenikertaa Grimmiin ja jätin Reinon telakalle. Grimm teki agilitya = putkea nyt kolmatta kertaa. Hohhoijaa, en oikein tiedä että mitähän tuosta nyt tuumaisi, saatikka sanoisi.

Kuten otsikko kertookin, koirasta on hyvää vauhtia tulossa putkihullu, ei hyvä. Grimm tuli halliin ajatuksella "putkiputkiputki, jossain täällä se on, putkiputkiputki!!!" ja kyllähän se yrittikin joka välissä sinne putkelle mennä norkoilemaan. Silmät pyöri hedelmäpeliä ja vire oli lähes katosta läpi jo heti kärkeen, siis paras mielentila oppia uutta, eiks je? Not.

Koska Grimmin kanssa on tehty vain tokoa ja hakua, on se turkasen kiinni minun kädessä ja se nyt vaan on ihan ensimmäisenä korjauslistalla mieli sen kanssa agilitya tehdä. Tätäpä lähdin harjoittelemaan namikupilla ja yhdellä esteellä. Hyvin äkkiä tajuttiin että vire on niin korkealla, ettei koira pysty edes syömään. Palkkana oli sentään nakkeja ja maksaa, joten maun puolesta pitäisi olla oikeinkin herkeää. Palkkasin sitä sitten narupallolla, se ainakin kelpasi, tosin tähän vaiheeseen tämäkin oli varmaan virhe, ei se ainakaan laskenut sitä virettä vaikka ihan hienosti tekikin hommia.

Tein Grimmille kaksi settiä, molemmissa ensin etenemistä ja lopuksi putkea, jossa yritin palkata sen joko valmiille lelulle tai heittämällä lelun eteenpäin. Hirveesti se hakee minua heti putken jälkeen, eikä kestä minun liikettä vaan hakeutuu minua kohti, irtoamista on siis treenattava aika hurjasti.

En ole moiseen vireongelmaan koskaan törmännyt, joten soitin treenien jälkeen paniikkipuhelun viisaammalleni ja sain välittömästi ohjeeksi "nyt ne putket piiloon". Jos annan menon jatkua tuolla vireellä ja annan koiran palkata itseään putkilla, käsissäni on kohta putkihullu elukka, joka luultavimmin tuskin edes hyppää kunnolla, vetää hypyistä laakana läpi ja rikkoo itsensä mennessään. Toinen ongelma jota pohdin jo kotimatkalla on, että miten tuollaiselle opettaa esim. kontaktiesteet?! Eihän tuollaisessa mielentilassa olevaa koiraa voi päästää mihinkään, sehän taittaa niskansa ja kaiken harjakaisiksi ei edes opi mitään, koska ei vaan pysty ajattelemaan.

Siispä nyt rauhoitetaan tilanne ja tehdään vissiin useampi kuukausi pelkkää pohjatyötä. Putkia Grimm ei tule näkemään ennen kuin sen taitotaso riittää toimimaan korkeassa vireessä, kuitenkin todistettu on, että se osaa ne putket mennä. :D Tosin silloin tällöin se voi saada mennä treenin päätteeksi yhden putken yhden kerran ihan palkaksi vaan.

Arvon kanssa agility aloitettiin hyvin nuorena (4kk), joten siitä tuli luontaisesti huikean hyvä irtoilija, enkä varmaan tästä syystä osannut ennakoida ollenkaan Grimmin kanssa asiaa. Lähdettiin nyt vähän takki auki tähän uuden lajin korkkaukseen. 

Kaikki apu ja treenivinkit on tässä vaiheessa tarpeen, kuin myös se kallisarvoinen treeniseura, joten jos joku tahtoo meidän kanssa lähteä hallille ihmettelemään agilityn saloja, niin olisin kyllä iloinen. :)

perjantai 12. syyskuuta 2014

Tasmaniancollie

Grimm on niittänyt tällä viikolla kyseenalaista mainetta tuholaisen roolissaan. Ainahan se on pienesti puuhastellut työpäivien aikana mutta tämä viikko ylitti kaikki odotukset. Alkuviikosta termiitti tuhosi tyystin kokonaisen pyykkikorin, joka on jotain oikein kivaa kaislapunosta, jota sitten nypin irti vielä myöhään illalla sohvasta, sängystä, matoista ja noh, ihan joka paikasta. Korissa olleet pyykit oli ripoteltu luonnollisestikin pitkin mökkiä. Harmi kun ei sattunut vieraita tulemaan juuri kyseisenä päivänä...Pyykit tosin säilyivät ehjinä, ilmeisesti itse korissa on ollut tarpeeksi duunia. :D

Tänään sitten töistä tullessani repesin jo ovella nauramaan. Ilmeisesti eilen minulta oli jäänyt raolleen korkea kaappi, joka sisältää ihan kaikkea maailman romua, kankaita, reppuja, rinkka, lahjapapereita ja -naruja, koiranleluja, iso rottinkikori, takkeja henkareissa ym. Nämä kaikki luetellut siis löytyi, mistäs muualta kuin kaikkialta pitkin kämppää. Jes. On siinä ihan oikeesti ollut hommaa pidemmäksikin aikaa! Mm. lahjanarut oli luonnollisesti purettu pitkin lattioita, eihän se muuten kivaa ole. :D Onneksi rinkka oli ehjä! Rottinkikori sen sijaan oli ottanut enemmänkin osumaa.

Voin muuten kertoa jo nyt että ei ollut viimeiset askartelut tältä tyypiltä, en usko että tämä on mikään ohi menevä vaihe, Grimm nyt vaan sattuu olemaan puuhastelevaa sorttia. Tosin jos sillä olisi kaveri, ei tätä tuhoa syntyisi näin paljoa kun energia tulisi purettua karvakamuun...

Sitten treeneihin. Grimmin agilityura alkoi viikko sitten torstaina. Hän kävi tekemässä kahta mutkaputkea ja tuli aika villiksi. Putket on Grimmin uusi lempparijuttu, se oli kahden putken välillä kuin päättymättömässä luupissa, mutta kuunteli silti kivasti kun tein pari valssia. Tehtiin myös puomin ylösmenoa ja alastuloa maksipöydälle namikipon avulla, hyvin hoksasi tämänkin.

Keskiviikkona vuorossa oli haku. Otin Grimmille 8 ukkoa, kaikki äänellä. Kuudennelle juostessaan ei lähtenyt enää niin kovaa kuin aiemmille, joten otettiin ukot 7 ja 8 vähän lähemmäs, jotka nosti hienosti. Hyvät treenit!

Torstaina ajeltiin Suskin tokon jatkokurssille. Aiheena jäävät. Tajusin että eihän me olla niitä treenattu, mutta eipä se mittään, koska osasia ollaan tehty, niistähän tämäkin liike koostuu. Jokainen sai valita joko istumaan, maahan, tai seisomaan jäämisen jota lähdetään hiomaan. Minä valitsin maahanmenon.

Ensimmäisellä setillä harjoiteltiin maahanmenoa liikkeen kanssa, meidän tapauksessa maahan plätsähtämistä ja minun pysähtymistä koiran vierelle. Suski teki hyviä huomioita minun viuhtovista käsistä. Kun jätettiin käsiavut pois, maahanmeno parani huomattavasti. Myös palkkaukseen haettiin rauhallisuutta, minä kun tuppaan olemaan käsittämätön vispaaja ja heiluja ja koira tietysti mielellään lähtee peliin mukaan. Mutta tämä saatiin jo hyvälle mallille!

Toinen setti tehtiin paikalleen jäämistä ja koiran luo palaamista. Jääminen ei ole Grimmille ongelma, takaisin palaamisessa vahvistettiin jälleen samaa rauhallisuutta kuin ekalla setillä. Hyvin meni!

Tänään startattiin häiriötreenit. Minä lupauduin vetämään ensimmäiset treenit, joten Grimm sai vielä odotella vuoroaan. Tosin eihän Grimmille pysty vielä aikoihin tekemään liikkeisiin häiriöitä, mutta pientä jäynää voi sillekin jo keksiä. :) Aikuisten koirien häirikkötreenien jälkeen Grimm pääsi tekemään pari tolpan kiertoa, yhden ruudun (jossa on nyt ihan sika kova vauhti!), luoksetulon jonka vauhti on paranemaan päin ja ihan tosi hienon tunnarin joka oli piilossa väärien kapuloiden takana. Hauskaa settiä, onneksi on jo uusi häirikkötreeni merkattuna kalenteriin!

lauantai 6. syyskuuta 2014

Oilin tokokoulutus

En minä näköjään mistään Englannin reissusta ehdi tarinoimaan kun nämä päivitykset laahaa niin pahasti jäljessä koko ajan. :D Noh, kerrotaan sitten siitä, kun käytiin Grimmin kanssa Oili Huotarin tokokoulutuksessa Parikkalassa viikko sitten. Oltiin sekä lauantaina, että sunnuntaina koska paikkoja oli tarjolla. Uskomatonta, ettei lähiseudun ihmiset käytä näitä koulutuksia hyväkseen. Ajomatka ei ollut paha ja koulutus oli vielä edullinenkin. Noh, more for me! :D

Kertoilen alla pointteja, joita olen kirjoittanut ylös. Nämä ovat siis pitkin päivää kirjoitettuja muistiinpanoja kaikista koulutuksessa olleista koirakoista, ei pelkästään neuvoja minulle ja Grimmille. Jälleen kerran teroitan, että nämä ovat muodossa, jossa minä olen ne ymmärtänyt ja vain pieni osa Oilin opeista, ei siis absoluuttinen totuus. Pauliina Havo otti hienoja kuvia koulutuksessa, kaikki alla olevat hänen käsialaansa, kiitos!

Palkka: Koira saa palkan vain, jos se oikeasti sen haluaa. Koiran tulee siis himoita palkkaansa (lelu/nami), muuten sille ei sitä anneta, ts. koiraa ei houkutella palkan avulla. Myös omistajan itsessään tulee olla koiralle palkka!




Kaukot: Näihin pyysin eritoten neuvoja. Grimmille on tarkoitus rakentaa takajalat paikallaan pysyvät muodissa olevat pomppukaukot, joten neuvot koskee etenkin niitä. Takajalat alusta asti mahdollisimman paikoillaan. Kaukoissa paino taakse! Esim. M-S vaihdossa etujalkojen tulee siirtyä taakse, muuten painopiste jää eteen. Takajalkojen päällä voi käyttää esim. hernepusseja tai hihnaa painona, että koira oppii huomioimaan takatassujaan. Jotkut opettavat M-S vaihtoja seinän vieressä, jolloin ohjaaja voi olla koiran sivulla kyykyssä ja pitää vasenta kättä koiran takatassun päällä. Vajaita asentoja ei hyväksytä alussakaan!

Kaukot on liike, jossa koiran tulee kuunnella ja ajatella! Siksi näitä ei kannata opettaa naksuttimen avulla. Naksutin kannustaa yrittämiseen, jota tässä ei haluta. Kukaan ei halua koiraa, joka arvailee itse seuraavan vaihdon ja sen suoritustavan.

Myöhemmässä vaiheessa kun koiralle on opetettu kaikki asennot hyvin, kannattaa ne laittaa koetukselle. Esim. kun koira seisoo ja sen takapäätä kosketetaan kädellä, tulee koiran pysyä edelleen paikallaan.

Perusasento: Koira saa tulla perusasentoon vain kun se oikeasti haluaa. Jos tulee löysästi tai puolittain, ei saa tulla ollenkaan, vaan ohjaaja menee karkuun tai estää koiraa. Tämä siis vasta sitten kun koira oikeasti tietää mitä perusasento on! Koulutuksessa nähtiin useampikin koira, jotka olivat jo korkkaamassa kisauraansa, mutta perusasento ei ollut edes harmaa mielikuva koiran mielessä. Tarkasta siis todella, että koira osaa asian jota siltä vaadit! Perusasennon osaamista voi testata esim. niin, että nostat kädet kohti taivasta, pysyt täysin paikallasi ja pyydät koiran perusasentoon edes katsomatta koiraa. Jos ei onnistu, täytyy vielä treenata ennenkuin voi vaatia mitään.

Oili ei tee perusasentoja treeneissä koskaan liikkeiden alussa, ettei vaivalla hyvin opetettu perusasento mene pilalle. Perusasennossa aina palkka ylhäältä! Kroppa-apu pois. Oilin mielestä yläkropalla ei saa olla koiralle minkään valtakunnan merkitystä, joten sillä ei myöskään saa koiraa auttaa, ei edes alussa.

Nouto: Kapula ei saa olla koiralle liian kiva tai tärkeä. Kapulan tulee olla vain pakollinen, neutraali väline palkan saamista varten. Niinpä tassut edellä kapulaan tulo, kapulan viskominen, kapulaan törmääminen ym. leikkiminen on karsittava pois heti kärkeen.

Grimmille kapula on hyvin mieluinen, mutta vain siksi, koska se on insinöörin alulle tehtävä. Grimm ei laske kapulasta irti millään sanalla, houkuttelulla tai palkalla, ennen kuin se on tullut minun luo asti ja kapula on pakko tiputtaa mikäli tahtoo mahduttaa lelun suuhunsa. Tosin juuri tällä viikolla hän juoksi onnellisesti kentällä sekä lelu, että kapula yhtäaikaa suussaan...Noh, mutta tuopahan ainakin perille asti eikä pelleile. Insinöörit ei pelleile kun on tehtävä kesken. :D

Luoksetulo: Koira palkataan vain kun se tulee kovaa. Tämä vinkki taas osaavalle koiralle. Palkka aina koiran taakse. Jos koira katselee ympärilleen jätössä, ohjaaja lähtee juoksemaan, kutsuu koiran ja palkkaa vauhdissa. Näin koiralle ei jää aikaa toljottaa ympäristöään kun se ei koskaan voi tietää milloin tulee lähtö.